Romans en Verhalen

Novieten 1956

Novieten 1956, 8 vrouwen in een mannenwereld

Een roman over acht jonge vrouwen, die vijfenzestig jaar geleden, vastberaden hun leven invulden op een manier die tot dan toe eigenlijk alleen voor mannen was weggelegd: zelf beslissingen nemen, geld verdienen en carrière maken. Vaak tegen het advies van hun eigen familie in.

Het verhaal

Het is 1956. Jonge vrouwen staan voor de deur van OD26, het clubhuis van de Delftsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging van de Technische Universiteit Delft. Ze kennen elkaar nog niet, en hun achtergronden zijn heel verschillend, wat bindt is hun wil om een carrière op te bouwen als ingenieur.

In Novieten 1956 beschrijft Marianne Geense (zelf één van de acht) hoe acht vrouwen, ieder op haar eigen manier, omgingen met studie, gezin en het werken in een mannenwereld. Het boek geeft een persoonlijk relaas van de ontwikkelingen van deze vrouwen tegen de verschuivende tijdsgeest in de tweede helft van de twintigste eeuw vanaf de wederopbouw en de hippie-tijd tot de mobiele telefoon en de energietransitie.

Lees verder

Auteur: Marian Geense

Marian Geense studeerde af in Delft, als civiel ingenieur en dat inspireerde haar om in deze roman te vertellen over het leven van haarzelf en haar jaargenoten.